.

VELE VORMEN
Er bestaan in Nederland enkele honderden hypotheekvarianten. Dat lijkt veel maar de meeste varianten zijn afgeleid van een aantal hoofdvormen.

Aflossingsvrije hypotheek
Dit is de meest eenvoudige hypotheek waarbij u niet aflost en alleen rente betaalt.

Annuïteitenhypotheek
Bij deze hypotheek betaalt u een vast maandbedrag dat bestaat uit een oplopend aflossings- en een aflopend rentegedeelte.

Beleggingshypotheek (beleggersrekening eigen woning)
Deze hypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek met een beleggersrekening eigen woning (d.w.z. belastingvrij beleggen onder voorwaarden).

Beleggingshypotheek (box 3)
Deze hypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek met een beleggersrekening, waarbij u in beginsel jaarlijks vermogensrendementsheffing betaalt over de waarde van de belegging.

Hybride hypotheek
Dit is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek met een spaar- en beleggingsverzekering die uitkeert bij overlijden of aan het einde van de looptijd.

Krediethypotheek
Dit is een variant van de aflossingsvrije hypotheek waarbij u op voorhand een bepaald kredietplafond afspreekt en u gedurende de looptijd geld kunt opnemen tot maximaal het plafond.

Levenhypotheek
Dit is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek met een levensverzekering die uitkeert bij overlijden of aan het einde van de looptijd.

Lineaire hypotheek
Bij deze hypotheek lost u elke maand een vast bedrag af, waardoor u elke maand ook minder rente gaat betalen.

Spaarhypotheek (kapitaalverzekering eigen woning)
Dit is een aflossingsvrije hypotheek in combinatie met een spaarverzekering die uitkeert bij overlijden of aan het einde van de looptijd.

Spaarhypotheek (spaarrekening eigen woning)
Dit is een aflossingsvrije hypotheek in combinatie met een spaarrekening die in beginsel belastingvrij uitkeert aan het einde van de looptijd.